Reklama

Kotleciki z buraka

Kuchnia bez mięsa wcale nie jest nudna! Tradycyjnego mielonego można zrobić w wersji w pełni wegetariańskiej- na bazie buraków i ciecierzycy. Smak? Palce lizać!

Składniki

  • 200 g ciecierzycy
  • 250 g buraków
  • średniej wielkości cebula
  • łyżeczka mielonego kminku
  • łyżeczka pieprzu cayenne
  • pół szklanki bułki tartej
  • 2 żółtka
  • sól, pieprz
  • olej rzepakowy

Sposób przygotowania:

1. Ciecierzycę płuczemy, zalewamy 600 ml wody i odstawiamy na noc. Gotujemy w tej samej wodzie 45-60 minut, aż będzie miękka. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Obraną cebulę kroimy w kostkę, a umyte i obrane buraki ścieramy na tarce o grubych oczkach. 

2. Na patelni rozgrzewamy 1-2 łyżki oleju i podsmażamy cebulę. Dodajemy kminek, pieprz cayenne i bułkę tartą, mieszamy i smażymy jeszcze 2 minuty. Cebulę przekładamy do miski, dodajemy 2/3 buraków i ciecierzycy, doprawiamy pieprzem, solą i miksujemy blenderem. Następnie łączymy z żółtkami, pozostałymi burakami i ciecierzycą, mieszamy. 

Reklama

3. Z powstałej masy formujemy 8 okrągłych kotlecików o średnicy około 6 centymetrów. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy kotleciki z obu stron. Osączamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu i podajemy. 

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy