Kotleciki ziemniaczane
Posmarowane olejem kotleciki można upiec w piekarniku – ok. 30 minut w temp. 180 °C.
1. Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.
2. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć cebulę, marchewkę oraz paprykę. Mieszając smaż ok. 5 min. Następnie wlej podgrzany bulion, duś na małym ogniu ok. 10 min. Na 3 min przed końcem gotowania dodaj do warzyw groszek. Wystudź.
3. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przestudzone warzywa z patelni. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 40 min. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj kotleciki. Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Po usmażeniu ułóż na papierowych ręcznikach, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut
Sztuka: 140 kilokalorii