Reklama

Kotleciki ziemniaczane

Posmarowane olejem kotleciki można upiec w piekarniku – ok. 30 minut w temp. 180 °C.


Czas przyrządzenia: 30 minut

Składniki

  • 700 g ziemniaków
  • 2 średnie marchewki
  • 150 g zielonego groszku
  • 1 średnia cebula
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 ml bulionu warzywnego
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

  1. Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą (tak, aby były w całości zakryte), lekko posól. Gotuj pod przykryciem na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź.

2. Cebulę drobno posiekaj. Marchewki obierz, umyj, pokrój w małą kostkę. Z papryki usuń gniazda nasienne, opłucz, pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju. Gdy będzie bardzo gorący, wrzuć cebulę, marchewkę oraz paprykę. Mieszając smaż ok. 5 min. Następnie wlej podgrzany bulion, duś na małym ogniu ok. 10 min. Na 3 min przed końcem gotowania dodaj do warzyw groszek. Wystudź.

Reklama

3. Wystudzone ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę pszenną oraz ziemniaczaną, przestudzone warzywa z patelni. Dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Włóż do lodówki na ok. 40 min. Zwilżonymi w zimnej wodzie dłońmi uformuj kotleciki. Obsmaż je na rumiano na mocno rozgrzanym, głębokim oleju. Po usmażeniu ułóż na papierowych ręcznikach, by osączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut

Sztuka: 140 kilokalorii

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy