Reklama

Reklama

Kotleciki ziemniaczano-serowe

Kotlety w wersji wegetariańskiej.

Składniki

  • 600 g ziemniaków
  • 300 g białego sera, np. półtłustego
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 proc.
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub koperku
  • bułka tarta
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

1. Ziemniaki wyszoruj. Włóż do garnka, zalej wodą, lekko posól. Gotuj na niezbyt dużym ogniu, aż zmiękną. Odcedź i wystudź. Cebulę drobno posiekaj, zeszklij na rozgrzanym oleju. 

2. Ziemniaki obierz ze skórki, przeciśnij przez praskę. Dodaj do niech zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę ser, jajko, śmietanę, mąkę ziemniaczaną oraz posiekany szczypiorek lub koperek. Dokładnie wymieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3. Wilgotnymi dłońmi uformuj z masy okrągłe kotleciki i dokładnie obtocz je w bułce tartej. Następnie usmaż na złoto na mocno rozgrzanym oleju. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy