Kotlet de volaille
Prawdziwy klasyk, ale budzi sporo kontrowersji. Jedni twierdzą, że to danie francuskie inni, że przyszło do nas ze Wschodu, a jego oryginalna nazwa to "kotlet po kijowsku". Prawda jak zwykle leży gdzieś po środku. To danie stworzył francuski kucharz na rosyjskim dworze. W pierwotnej wersji kotlet nie był nadziewany serem ani szynką, a jedynie masłem ziołowym. Wypróbujcie ten przepis w jego najbardziej oryginalnej wersji.

Składniki
- 2 szt. piersi z kurczaka
- 400 g bułki tartej
- 150 g mąki
- 4 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 200 g masła
- 10 g pietruszki
- 2 l oleju roślinnego
- sól morska
- czarny pieprz
Piersi z kurczaka przeciąć wzdłuż na pół, delikatnie rozbić. Posypać solą i pieprzem do smaku.
Masło wymieszać z posiekanym czosnkiem i pietruszką.
Do środka kotleta z piersi kurczaka włóż masło ziołowe.
Zwiń kotlet.
Panieruj w mące, roztrzepanych jajkach i bułce.
Smaż 15-20 minut w rozgrzanym oleju. Osącz nadmiar tłuszczu na ręczniku papierowym.

Zobacz także: