Kotlet w orzechowej skorupce

Składniki
- 6 łyżek drobno zmielone włoskie orzechy
- 2 łyżki mąka
- natka pietruszki
- 4 sztuki piersi z kurczaka
- sól, pieprz
- jajko
- kilka połówek orzechów włoskich do dekoracji
- pomarańcza
- olej do smażenia
3-4 osób
Piersi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Lekko rozbić tłuczkiem tak, aby nie porwać mięsa. Każdy kawałek posolić i popieprzyć. Włożyć w przykrytym talerzyku do lodówki na 30 minut.
Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę. Pomarańczę umyć i osuszyć. Olej rozgrzać na patelni.
Przyprawione i schłodzone piersi kurczaka obtoczyć w mące, następnie w pianie z białka, a na końcu w mielonych orzechach. Smażyć na gorącym oleju z obu stron, aż mięso ładnie się przyrumieni.
Gotowe kotlety podawać od razu po usmażeniu. Udekorować je plastrami pomarańczy, natką i połówkami orzechów. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko.