Kotlet z młodymi ziemniaczkami
Młoda kapusta, rzodkiewka czy ziemniaczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

Składniki
- 4 kotlety schabowe
- 6 suszonych grzybów, namoczonych na noc
- 8-10 ziaren pieprzu
- szklanka bulionu
- 1 kg młodych ziemniaków
- pęczek rzodkiewek
- garść ulubionej sałaty
- kilka małych ogórków konserwowych
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 2 łyżki śmietany 12 proc.
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety schabowe oprószone solą i pieprzem.
2. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie.
3. Namoczone grzyby zmiksuj z bulionem. Dodaj do schabu razem z pieprzem. Duś ok. 30 minut, a potem zabiel śmietaną.
4. Wyłóż mięso i ziemniaki na talerze. Dodaj sałatę, rzodkiewki, koper i ogórki konserwowe. Polej sosem.
Zobacz także: