Reklama

Kotlet z młodymi ziemniaczkami

Młoda kapusta, rzodkiewka czy ziemniaczki to bogactwo smaków. Nowalijki warto jeść gotowane, pieczone i oczywiście surowe. Dodaj do nich trochę kaszy lub mięsa i pyszny obiad gotowy!

Składniki

  • 4 kotlety schabowe
  • 6 suszonych grzybów, namoczonych na noc
  • 8-10 ziaren pieprzu
  • szklanka bulionu
  • 1 kg młodych ziemniaków
  • pęczek rzodkiewek
  • garść ulubionej sałaty
  • kilka małych ogórków konserwowych
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki śmietany 12 proc.
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

1. Na rozgrzanym oleju usmaż kotlety schabowe oprószone solą i pieprzem. 

2. Ziemniaki obierz, pokrój i ugotuj w osolonej wodzie. 

3. Namoczone grzyby zmiksuj z bulionem. Dodaj do schabu razem z pieprzem. Duś ok. 30 minut, a potem zabiel śmietaną. 

4. Wyłóż mięso i ziemniaki na talerze. Dodaj sałatę, rzodkiewki, koper i ogórki konserwowe. Polej sosem.

Zobacz także:

Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy