Kotlet z parmezanem
Składniki
- 2 łyżki olej
- 70 g suszone pomidory w oleju
- jajko
- 200 g makaron wstążki
- 2 łyżki bułka tarta
- 8 kotlety schabowe
- pieprz
- 300 g zielone szparagi
- 50 g orzeszki piniowe
- świeża bazylia
- 1 szt ząbek czosnku
- sól
- 130 g parmezan
- 2 łyżki mąka
10 min
3-4 osób
Makaron ugotować w osolonym wrzątku zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Szparagi i pomidory pokroić w cienkie plastry. Orzeszki piniowe uprażyć na patelni bez tłuszczu, czosnek i bazylię drobno posiekać. Z parmezanu ściąć hebelkiem kilka plastrów, resztę utrzeć i zmieszać z bułką tartą.
Jajko roztrzepać z łyżką wody. Kotlety rozbić, oprószyć solą i pieprzem, panierować w mące, jajku i bułce z parmezanem. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oleju spod pomidorów, przesmażyć szparagi. Dodać makaron, orzeszki piniowe, czosnek, bazylię i pomidory. Smażyć 2-3 minuty mieszając.