Kotlety mielone z mizerią
Przepis na obiadowy klasyk, który zawsze się sprawdza.

Składniki
- czerstwa bułka
- 100 ml mleka
- pół kg mięsa mielonego
- cebula posiekana w kostkę
- łyżka masła
- jajko
- sól, pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Bułkę zalewamy mlekiem. Na maśle szklimy cebulę. Do miski wkładamy mięso, jajko, zeszkloną cebulę oraz namoczoną bułkę. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy kotlety i smażymy na oleju, około 4 minuty z każdej strony.
Mizeria: Ogórki oraz rzodkiewki obieramy i kroimy w plasterki. Śmietanę mieszamy z miodem, czosnkiem i przyprawami, wrzucamy pokrojonego ogórka i rzodkiewkę. Posypujemy dymką i koperkiem, całość na koniec mieszamy.