Kotlety rybne

Ryby można przyrządzać na wiele sposobów - przygotuj z nich wyjątkowe specjały!

Masę rybną należy mocno schłodzić przed formowaniem kotletów. Dzięki temu nie rozpadną się podczas smażenia.
Masę rybną należy mocno schłodzić przed formowaniem kotletów. Dzięki temu nie rozpadną się podczas smażenia.123RF/PICSEL

Składniki

  • 6-8 filetów z mintaja
  • 2 filety z dorsza
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 torebki ryżu
  • 5 dag migdałów
  • 5 dag rodzynek
  • 2 garście rukoli
  • 3 łyżki mąki
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 4 łyżki oleju
  • sól, pieprz, sok z cytryny

Sposób przygotowania:

1. Z ryb usunąć ości, mięso posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W misce wymieszać rybę, jajko, cebulę, mąkę i połowę bułki. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny, wstawić na 30 min do lodówki.

2. Z masy uformować 12 kulek, spłaszczyć. Opanierować w bułce tartej, smażyć na oleju z obu stron, na złoty kolor (ok. 10 minut).

3. Migdały posiekać, rodzynki sparzyć. Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić, wymieszać z migdałami i rodzynkami. Rukolę opłukać, osuszyć.

4. Kotlety podawać z ryżem, udekorować rukolą.

Zobacz także:

​Sałatka rybna z pomarańczamiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?