Kotlety soczewicy z sosem i ogórkiem
Czasem aż się prosi na obiad o coś lekkiego, nie za drogiego, a pysznego. Oto idealne rozwiązanie.

Składniki
- 15 dag czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 żółtko
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki oleju
- 1/2 dużego ogórka
- 6 łyżek jogurtu naturalnego
- 4-6 łodyg kolendry
- starta skórka z 1/2 cytryny
- 1 łyżka octu winnego
- sól, czerwony pieprz, imbir
4
Przygotowanie:1. Soczewicę dobrze opłukać, zalać wrzątkiem, gotować (bez namaczania) 30 minut, na 10 minut przed końcem gotowania dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Odcedzić, posolić, ostudzić.2. Ogórek pokroić w plasterki. Zalać octem, doprawić solą. 3. Jogurt wymieszać z posiekaną kolendrą, skórką z cytryny, solą i pieprzem. 4. Soczewicę wymieszać z żółtkiem, doprawić solą, pieprzem i imbirem, uformować cztery kotlety, panierować w mące. Usmażyć na oleju na rumiano. Podawać z sosem i ogórkiem.Zobacz także: