Kotlety w warzywno-owocowym sosie
Zamiast jabłek użyjmy gruszek.

Składniki
- 4 kotlety schabowe z kostką
- 400 g marchwi
- 800 g ziemniaków
- 100 g cebuli
- 2-4 gałązki świeżej szałwii
- kalarepa
- jabłko
- por
- 15 g masła
- łyżeczka mąki
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
- 150 ml cydru
1. Marchew i kalarepę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę niezbyt drobno siekamy. Por myjemy i kroimy w plastry. Warzywa, bez pora i cebuli, gotujemy w osolonej wodzie 8-10 minut, odcedzamy.
2. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
3. Mięso płuczemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem i solą.
4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w cząstki. Listki szałwii odrywamy od łodyżek i razem z jabłkiem, porem i cebulą krótko podsmażamy na maśle, dodajemy 150 ml cydru, dusimy. Dodajemy pozostałe warzywa, chwilę gotujemy. Zaprawiamy mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mięso i podajemy z ziemniakami.