Kotlety w warzywno-owocowym sosie
Zamiast jabłek użyjmy gruszek.
1. Marchew i kalarepę obieramy i kroimy w słupki. Cebulę niezbyt drobno siekamy. Por myjemy i kroimy w plastry. Warzywa, bez pora i cebuli, gotujemy w osolonej wodzie 8-10 minut, odcedzamy.
2. Ziemniaki obieramy, przekrawamy na pół i gotujemy w osolonej wodzie, aż będą miękkie.
3. Mięso płuczemy krótko pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem, delikatnie rozbijamy. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na jasnozłoty kolor. Oprószamy pieprzem i solą.
4. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w cząstki. Listki szałwii odrywamy od łodyżek i razem z jabłkiem, porem i cebulą krótko podsmażamy na maśle, dodajemy 150 ml cydru, dusimy. Dodajemy pozostałe warzywa, chwilę gotujemy. Zaprawiamy mąką i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Polewamy nim mięso i podajemy z ziemniakami.