Reklama

Kotlety z duszoną papryką

Składniki

  • 4 kotlety schabowe każdy po około 200 g
  • 3 cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka kminku
  • po jednej żółtej, czerwonej i zielonej papryce
  • sól, pieprz, cukier
  • olej rzepakowy
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek

1. Kotlety krótko płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem. Z cytryn wyciskamy sok, dodajemy kminek, oliwę z oliwek, sól, pieprz i mieszamy. Do powstałej marynaty przekładamy mięso, mieszamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. 

2. Umyte i osuszone papryki przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w paski, a obrany czosnek w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, przekładamy paprykę i smażymy około 8 minut, cały czas mieszając. Doprawiamy pieprzem, solą i cukrem, mieszamy i dusimy jeszcze 3-5 minut.

Reklama

3. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju i smażymy z obu stron kotlety na jasnozłoty kolor. Następnie oprószamy mięso pieprzem, solą i zalewamy marynatą. Dusimy 2-3 minuty pod przykryciem. Na talerze wykładamy porcję papryki, a na nią kładziemy kotlety. Podajemy np. z pieczonymi ziemniakami lub pieczywem oraz z sezonowymi surówkami.


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy