Kotlety z kalafiorem

Kotlet mielony, ziemniaki i zasmażane buraczki to jeden z tradycyjnych polskich zestawów obiadowych. Doprawiaj mięso różnymi dodatkami, a za każdym razem będzie smakowało inaczej.

Smaż po obu stronach, aż uzyskasz rumianą skórkę
Smaż po obu stronach, aż uzyskasz rumianą skórkę123RF/PICSEL

Składniki: 

10 maleńkich różyczek kalafiora, duża cebula, 4 kawałki suszonych pomidorów wyjęte z zalewy olejowej, sól, pieprz, łyżeczka posiekanego świeżego majeranku, olej do smażenia, 60 dag mięsa mielonego, jajko, 5 łyżek bułki tartej.

Przygotowanie: 

Kalafiora umyj i podziel na części. Różyczki kalafiora gotuj przez około 10 minut w posolonej wodzie. Wyjmij i dobrze odsącz. Cebulę posiekaj, dodaj do mięsa, wbij jajka, dodaj dwie  łyżki bułki tartej, posiekane pomidory oraz zioła. Dolej cztery łyżki zimnej wody. Dopraw do smaku.

Nabieraj małe porcje jednolitej masy i oblep nią różyczki kalafiora, formując frykadelki. Panieruj w pozostałej bułce tartej i układaj na rozgrzanym olej. Smaż na rumiano ze wszystkich stron. Podawaj z zieloną sałatą.

Zobacz także:

Torres del Paine. Wieże błękitnego niebaInteria.tv
Styl.pl/AFP
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?