Reklama

Kotlety z kapusty

Składniki

  • 1 kg kapusty białej
  • 2 czerstwe kajzerki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 cebula
  • bułka tarta
  • 1/2 pęczka koperku
  • mleko
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie:

1. Kajzerki zalej ciepłym mlekiem i odstaw na minimum kwadrans, aby dobrze nasiąkły. Następnie odciśnij je na sicie.

2. Kapustę poszatkuj i wrzuć do lekko posłodzonego oraz osolonego wrzątku. Gotuj, aż zmięknie, ale uważaj, aby nie zaczęła się rozpadać. Odsącz. Razem z bułkami zmiksuj kapustę na masę.

3. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i zeszklij ją na 1-2 łyżkach oleju. Przestudzoną dodaj do masy.

4. Umyj, osusz i posiekaj koperek. Dodaj do masy razem z jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wsyp odrobinę bułki tartej, aby masa się nie kleiła.

Reklama

5. Uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Obtocz je z dwóch stron w bułce tartej, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.

Zobacz również:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy