Kotlety z kapusty
Składniki
- 1 kg kapusty białej
- 2 czerstwe kajzerki
- 1 jajko
- sól i pieprz
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1 cebula
- bułka tarta
- 1/2 pęczka koperku
- mleko
- 1 łyżka cukru
Przygotowanie:
1. Kajzerki zalej ciepłym mlekiem i odstaw na minimum kwadrans, aby dobrze nasiąkły. Następnie odciśnij je na sicie.
2. Kapustę poszatkuj i wrzuć do lekko posłodzonego oraz osolonego wrzątku. Gotuj, aż zmięknie, ale uważaj, aby nie zaczęła się rozpadać. Odsącz. Razem z bułkami zmiksuj kapustę na masę.
3. Cebulę pokrój w bardzo drobną kosteczkę i zeszklij ją na 1-2 łyżkach oleju. Przestudzoną dodaj do masy.
4. Umyj, osusz i posiekaj koperek. Dodaj do masy razem z jajkiem. Dopraw do smaku solą, pieprzem oraz kminkiem. Wsyp odrobinę bułki tartej, aby masa się nie kleiła.
5. Uformuj niewielkie, płaskie kotleciki. Obtocz je z dwóch stron w bułce tartej, a następnie usmaż na rozgrzanym oleju na złoto.
Zobacz również: