Kotlety z mozzarellą i szpinakiem
Łagodny smak, proste przygotowanie.

Składniki
- 4 kotlety schabowe z kością, każdy po ok. 200 g
- 250 g świeżego szpinaku
- ząbek czosnku
- jajo
- 250 g mozzarelli
- 50 g gęstego jogurtu
- olej
- sól, ostra papryka i pieprz do smaku
1. Mięso i szpinak płuczemy krótko pod bieżącą wodą, osuszamy. Schab lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą. Kotlety obsmażamy krótko z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
2. Szpinak podsmażamy na oleju, mieszamy. Jajo i roztarty czosnek dodajemy do jogurtu, roztrzepujemy, wlewamy do szpinaku, mieszamy. Mozzarellę kroimy na 4 plastry.
3. Prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy kotlety. Na każdy kładziemy porcję szpinaku i plaster sera. Zapiekamy 10 minut w 160ºC. Przekładamy na talerze, posypujemy papryką i od razu podajemy.