Kotlety z niepaloną kaszą gryczaną

Szukasz przepisu na smaczny, bezmięsny obiad? Wypróbuj pomysł na kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej.

Kotlety będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno- możesz podawać je z kukurydzą
Kotlety będą smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno- możesz podawać je z kukurydzą123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 300 g twarogu półtłustego
  • cebula
  • jajko
  • pół pęczka natki pietruszki lub koperku
  • sól, pieprz
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Kaszę opłukujemy na sitku zimną wodą i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

2. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli.

3. Do kaszy dodajemy rozkruszony twaróg, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy dłonie olejem i formujemy nieduże spłaszczone kotlety.

4. Na patelni po cebuli rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Możemy podawać np. z sosem pieczarkowym lub z grzybów leśnych.

Zobacz także:

Placki kukurydzianeStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas