Kotlety z niepaloną kaszą gryczaną
Szukasz przepisu na smaczny, bezmięsny obiad? Wypróbuj pomysł na kotleciki z dodatkiem kaszy gryczanej.
Sposób przygotowania:
1. Kaszę opłukujemy na sitku zimną wodą i przekładamy do garnka. Następnie zalewamy 2 szklankami wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 15 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
2. Cebulę obieramy i drobno siekamy, a następnie na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy na niej cebulę, aż się zeszkli.
3. Do kaszy dodajemy rozkruszony twaróg, jajko oraz posiekaną natkę pietruszki lub koperek. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy dłonie olejem i formujemy nieduże spłaszczone kotlety.
4. Na patelni po cebuli rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy kotlety z obu stron na rumiano. Możemy podawać np. z sosem pieczarkowym lub z grzybów leśnych.
Zobacz także: