Kotlety z sałatką z soczewicy
Soczewicę zalewamy wrzącą wodą. Szpinak płuczemy. Cebule kroimy w pierścienie. Kucharze podkreślają, że kolejność jest ważna w gotowaniu. Dlatego warto z uwagą czytać przepisy. Efekt nas zaskoczy.

Składniki
- 200 g żółtej soczewicy
- 70 g szpinaku baby
- 2 małe czerwone cebule
- papryczka chili
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżki sezamu
- 8 łyżeczek soku z cytryny
- średnia główka kalafiora
- 2 jaja
- 4 łyżki mąki
- 75 g amarantusa
- sól, pieprz
- olej
Sposób przygotowania:
Opłukaną soczewicę zalewamy wrzącą wodą i gotujemy 10 minut, odcedzamy i studzimy. Szpinak płuczemy i osuszamy. Obrane cebule kroimy w pierścienie. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i drobno siekamy.
Do oliwy z oliwek dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz, mieszamy. Soczewicę łączymy ze szpinakiem, cebulą, papryczką chili i sosem, mieszamy.
Główkę kalafiora dokładnie płuczemy, osuszamy. Ostrym nożem kroimy ją w niezbyt cienkie plastry, zaczynając od środka. Na talerzu kładziemy jaja. Na kolejne talerze przekładamy mąkę, sezam oraz amarantus. Plastry kalafiora obtaczamy w mące, następnie w jajku, potem w sezamie i na koniec w amarantusie.
Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy panierowanego kalafiora po około 6 minut z każdej strony na jasnozłoty kolor. Osuszamy na papierowych ręcznikach z nadmiaru tłuszczu. Kotleciki przekładamy na talerze, dodajemy porcję sałatki z soczewicy i szpinaku i prosimy do stołu domowników.Zobacz także: