Kotlety zapiekane z jabłkami i pomidorami
Kotlety inaczej przyrządzone
1. Pomidory sparzamy i obieramy ze skóry, kroimy w plastry, podobnie jak obrane cebule. Jabłka obieramy, przekrawamy na pół. Usuwamy gniazda nasienne i owoce kroimy w cząstki, skrapiamy sokiem z cytryny. Obrane pietruszki kroimy w słupki.
2. Kotlety płuczemy pod bieżącą wodą i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko rozbijamy, oprószamy pieprzem i solą. Podsmażamy z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie zalewamy winem i bulionem. Dusimy kilka minut, żeby odparował nadmiar płynu.
3. Do żaroodpornego naczynia przekładamy warzywa i jabłka, mieszamy. Na wierzchu układamy podsmażone kotlety i przelewamy płyn powstały podczas duszenia. Zapiekamy 30 minut w 180ºC. Żeby kotlety za bardzo się nie spiekły, 10 minut przed końcem przykrywamy naczynie folią aluminiową.
4. Danie wyjmujemy z piekarnika i od razu podajemy z ziemniakami i zieloną sałatą z sosem winegret.