Reklama

Kotlety ziemniaczane z mięsem

Prosty przepis na niedrogie danie.

Składniki

  • 800 g ziemniaków
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 małe cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 350 g mięsa mielonego
  • olej do smażenia
  • majeranek
  • sól
  • pieprz

1. Cebule obierz z łupin, drobno posiekaj. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce. Dodaj jajka, mąkę, połowę posiekanej cebuli, majeranek, dokładnie wymieszaj (jeśli ziemniaki są wodniste, dodaj odrobinę więcej mąki, by zagęścić masę). Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

2. Do miski włóż mięso, dodaj pozostałą cebulę, przyciśnięty przez praskę czosnek oraz odrobinę wody. Wymieszaj, by składniki się połączyły. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Wykładaj porcje ciasta ziemniaczanego , lekko je rozpłaszczając. Na środek każdego placka wyłóż łyżkę farszu mięsnego, przykryj czubatą łyżką ciasta ziemniaczanego. Smaż na rumiano z obu stron.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy