Reklama

Krajanka cytrynowa

Aromatyczny cytrusowy akcent smakowicie przełamie słodycz wypieków.

Składniki na spód

  • 55 g cukru pudru
  • 55 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
  • 150 g masła lub margaryny
  • 200 g mąki pszennej

Składniki na ciasto

  • 70 g mąki pszennej
  • 420 g cukru pudru
  • 200 ml soku z cytryny (ok. 6 cytryn)
  • 6 jajek
  • 1 żółtko
  • skórka starta z 1 cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

1. Składniki na spód rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Wsyp ją do formy wyłożonej pergaminem. Dociśnij do dna oraz do 1 cm wysokości po bokach. Przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 30 minut. 

2. Jajka oraz żółtko ubij ze szczyptą soli. W drugiej misce połącz mąkę z cukrem pudrem, sokiem i skórką cytrynową. Dodaj do masy jajecznej i lekko zmiksuj. 

3. Z podpieczonego spodu zdejmij pergamin z fasolą. Jeszcze na gorący spód wylej masę cytrynową. Ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze ok. 30 minut. Wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, ewentualnie udekoruj plastrami cytryny.

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy