Krajanka cytrynowa
Aromatyczny cytrusowy akcent smakowicie przełamie słodycz wypieków.
Sposób przygotowania:
1. Składniki na spód rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Wsyp ją do formy wyłożonej pergaminem. Dociśnij do dna oraz do 1 cm wysokości po bokach. Przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 30 minut.
2. Jajka oraz żółtko ubij ze szczyptą soli. W drugiej misce połącz mąkę z cukrem pudrem, sokiem i skórką cytrynową. Dodaj do masy jajecznej i lekko zmiksuj.
3. Z podpieczonego spodu zdejmij pergamin z fasolą. Jeszcze na gorący spód wylej masę cytrynową. Ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze ok. 30 minut. Wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, ewentualnie udekoruj plastrami cytryny.
Zobacz także: