Krajanka cytrynowa
Aromatyczny cytrusowy akcent smakowicie przełamie słodycz wypieków.
Składniki
na spód
- 55 g cukru pudru
- 55 g zmielonych orzechów włoskich lub laskowych
- 150 g masła lub margaryny
- 200 g mąki pszennej
na ciasto
- 70 g mąki pszennej
- 420 g cukru pudru
- 200 ml soku z cytryny (ok. 6 cytryn)
- 6 jajek
- 1 żółtko
- skórka starta z 1 cytryny
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
1. Składniki na spód rozcieraj palcami, aż powstanie kruszonka. Wsyp ją do formy wyłożonej pergaminem. Dociśnij do dna oraz do 1 cm wysokości po bokach. Przykryj pergaminem i obciąż suchymi ziarnami fasoli. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 175°C. Piecz 30 minut.
2. Jajka oraz żółtko ubij ze szczyptą soli. W drugiej misce połącz mąkę z cukrem pudrem, sokiem i skórką cytrynową. Dodaj do masy jajecznej i lekko zmiksuj.
3. Z podpieczonego spodu zdejmij pergamin z fasolą. Jeszcze na gorący spód wylej masę cytrynową. Ponownie wstaw do piekarnika, zmniejsz temperaturę do 150°C. Piecz jeszcze ok. 30 minut. Wystudź. Przed podaniem posyp cukrem pudrem lub polej lukrem, ewentualnie udekoruj plastrami cytryny.
Zobacz także: