Reklama

Krakersy: Takich nie znacie

Z dodatkiem żółtego sera i ziemniaków są aromatyczne i bardzo smaczne.

Czas przyrządzenia: 70
Składniki dla: 25

Składniki

  • 100 g ugotowanych ziemniaków
  • 60 g sera żółtego
  • 80 g mąki
  • 40 g
  • mąki kukurydzianej
  • jajo
  • 2 łyżki śmietany
  • pół łyżeczki czerwonej mielonej papryki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Ugotowane ziemniaki i żółty ser ścieram na tartce o grubych oczkach. Do miski przesiewam mąki, dodaję przyprawy i mieszam. Przekładam ziemniaki, ser, jajo, śmietanę i zagniatam, by powstało elastyczne ciasto, które odstawiam na 30 minut do lodówki. 

Ciasto dzielę na 8 równych części. Każdy kawałek rozwałkowuję na niewielkie koła. Następnie układam jedne na drugich i ponownie rozwałkowuję, tak jak ciasto francuskie, na płat o grubości 5 centymetrów. Wykrawam krakersy i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka piekę 20 minut w 180º C.  

Zobacz także:

Reklama


Rewia
Dowiedz się więcej na temat: Dom | ziemniaki | Styl.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy