Krakersy z pesto z buraków

Przekąska sylwestrowa na jeden kęs. Goście będą zachwyceni!

Krakersy z buraczanym pesto
Krakersy z buraczanym pesto123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 paczka mrożonych buraczków (puree)
  • 3 łyżki orzechów lub pestek słonecznika
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 łyżki parmezanu w płatkach
  • 1 opakowanie krakersów
  • garść kiełków rzodkiewki
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Czosnek obrać, posiekać. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać rozmrożone buraczki i zagotować, mieszając, następnie trzymać na małym ogniu, by je odparować. Ostudzić.

2. Buraczki zblendować na gładko z pozostałą oliwą, 2/3 orzechów i połową sera. Doprawić.

3. Nakładać na krakersy tuż przed podaniem. Dekorować serem, orzechami i kiełkami.

Zobacz także:

Sałatka z buraków i jabłek z serem fetaStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?