Krakersy z pesto z buraków
Przekąska sylwestrowa na jeden kęs. Goście będą zachwyceni!

Składniki
- 1 paczka mrożonych buraczków (puree)
- 3 łyżki orzechów lub pestek słonecznika
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki parmezanu w płatkach
- 1 opakowanie krakersów
- garść kiełków rzodkiewki
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Czosnek obrać, posiekać. Przesmażyć na 2 łyżkach oliwy, dodać rozmrożone buraczki i zagotować, mieszając, następnie trzymać na małym ogniu, by je odparować. Ostudzić.
2. Buraczki zblendować na gładko z pozostałą oliwą, 2/3 orzechów i połową sera. Doprawić.
3. Nakładać na krakersy tuż przed podaniem. Dekorować serem, orzechami i kiełkami.
Zobacz także: