Krążki cebulowe w cieście piwnym
Złociste, chrupiące i smaczne krążki cebulowe.

Składniki
- 4 duże cebule
- 1 jajko
- 75 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 150-200 ml piwa
- 50 g ogórków konserwowych
- szczypiorek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki keczupu
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz
- słodka papryka
- pół łyżeczki miodu
- olej do smażenia litr oleju do frytowania
Przygotowanie:
Żółtko wymieszać z mąkami i piwem, odstawić na 15 minut.
Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Czosnek i szczypiorek drobno pokroić. Keczup wymieszać z majonezem, dodać ogórki, szczypiorek, doprawić solą, pieprzem, papryką i miodem.
Cebulę pokroić w grube krążki, obtoczyć w mące. Ciasto piwne posolić, ubić białko i całość delikatnie wymieszać.
Rozgrzać olej w garnku lub na głębokiej patelni. Krążki cebulowe zanurzać w cieście i smażyć na głębokim oleju. Osączyć na ręczniku papierowym. Podawać z przygotowanym sosem.
Zobacz także: