Krem czekoladowo-orzechowy
Przygotowanie:
Orzechy laskowe podpraż na suchej patelni lub w piekarniku (w 180 st. C przez 5 minut). Następnie zawiń orzechy w papierowy ręcznik i energicznie potrzyj, aby odpadły skórki. Możesz też użyć orzechów łuskanych.
Zmiksuj dokładnie orzechy na bezgrudkową masę. Czekoladę roztop w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Jeszcze ciepłą wlej do masy orzechowej. Dodaj wszystkie pozostałe składniki i ponownie zmiksuj do otrzymania gładkiego kremu.
Przełóż go do dwóch słoików i odstaw. Jeśli zależy ci, aby szybko stężał, wstaw krem do lodówki - w krótkim czasie stwardnieje. Pamiętaj, by wyjąć go z niej na godzinę przed spożyciem.
Z tej ilości składników wyjdzie ok. 500 ml kremu.
Zobacz także: