Reklama

​Krem czekoladowy z orzechami laskowymi

Tak, ten domowy krem czekoladowy smakuje o wiele lepiej niż gotowy odpowiednik znanej marki. Możesz zmieniać jego smak, dobierając inne proporcje gorzkiej i mlecznej czekolady oraz stosując różne rodzaje orzechów. Przygotuj go, a nie pożałujesz!


Składniki dla: na średniej wielkości słoik

Składniki

  • 100 g mlecznej czekolady
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 150 ml mleka
  • 3 szklanki mleka w proszku
  • 3 szklanki mielonych orzechów laskowych
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru

Czekoladę połam na małe kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej.

Mleko zagotuj z cukrem, dodaj do niego mleko w proszku i wymieszaj trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek.

Mleko dolej do czekolady i wymieszaj. Następnie dodaj masło i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Wtedy wsyp mielone orzechy. Całość znów dobrze wymieszaj.

Krem przełóż do słoika lub... zjedz od razu.

Czekolada w kąpieli wodnej

Może nazwa bain marie brzmi trochę obco i odstraszająco, ale ta metoda nie jest trudna, a z pewnością bardzo przydatna. Dlaczego? Bo czekolada nie lubi wysokiej temperatury, pod jej wpływem się przypala. Aby prawidłowo rozpuścić czekoladę, połam ją na kawałki i umieść w misce, najlepiej metalowej. W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem umieść miskę. Czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę.

Reklama

Przepis pochodzi z książki: Pyszne na słodko

 

materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy