Krem czekoladowy z orzechami laskowymi
Tak, ten domowy krem czekoladowy smakuje o wiele lepiej niż gotowy odpowiednik znanej marki. Możesz zmieniać jego smak, dobierając inne proporcje gorzkiej i mlecznej czekolady oraz stosując różne rodzaje orzechów. Przygotuj go, a nie pożałujesz!
Czekoladę połam na małe kawałeczki i rozpuść w kąpieli wodnej.
Mleko zagotuj z cukrem, dodaj do niego mleko w proszku i wymieszaj trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek.
Mleko dolej do czekolady i wymieszaj. Następnie dodaj masło i mieszaj, dopóki się nie rozpuści. Wtedy wsyp mielone orzechy. Całość znów dobrze wymieszaj.
Krem przełóż do słoika lub... zjedz od razu.
Może nazwa bain marie brzmi trochę obco i odstraszająco, ale ta metoda nie jest trudna, a z pewnością bardzo przydatna. Dlaczego? Bo czekolada nie lubi wysokiej temperatury, pod jej wpływem się przypala. Aby prawidłowo rozpuścić czekoladę, połam ją na kawałki i umieść w misce, najlepiej metalowej. W garnku zagotuj szklankę wody, nad garnkiem umieść miskę. Czekolada rozpuści się dzięki parze wodnej, która będzie ogrzewała miskę.
Przepis pochodzi z książki: Pyszne na słodko