Reklama

Reklama

Krem korzenny z pieczonych papryk i pomidorów na imbirze

Gęsty, rozgrzewający krem z pieczonych warzyw to idealny posiłek na chłodne dni.

Składniki

  • 4 pomidory
  • 3 papryki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki masła
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego imbiru
  • łyżka mielonego cynamonu
  • łyżeczka papryki słodkiej
  • 2 goździki
  • łyżka miodu
  • łyżeczka tabasco
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany
  • litr bulionu warzywnego
  • tymianek

Sposób przygotowania:

Pomidory i paprykę smarujemy oliwą, delikatnie solimy i pieczemy w 230°C przez 15 min. W tym czasie w garnku smażymy na maśle pokrojoną w półplasterki szalotkę i czosnek na złoto brązowy kolor. Do usmażonej cebuli dodajemy imbir, cynamon, goździk, paprykę słodką, tabasco i upieczone pomidory z paprykami. Całość dusimy ok. 5 min. Zalewamy bulionem i gotujemy ok. 15 min do całkowitego rozpadnięcia. Następnie całość blendujemy doprawiamy do smaku solą, pieprzem, miodem. Do gotowej porcji zupy dajemy łyżkę kwaśnej śmietany. Smacznego!

Reklama

Polsat
Dowiedz się więcej na temat: zupa krem | krem z warzyw

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy