Krem na talerzu

Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z porem, podpowiadamy. To nie musi być sałatka, tym razem wypróbuj przepis na krem.

Por jest uważany przez dietetyków za lekkostrawne i dietetyczne warzywo
Por jest uważany przez dietetyków za lekkostrawne i dietetyczne warzywo 123RF/PICSEL

Por ma szereg właściwości leczniczych. Można z niego zrobić syrop na kaszel. Lekarze zalecają jego spożywanie osobom zmagającymi się z bólami reumatycznymi. Oto przepis na zdrowy krem. 

Składniki

  • 750 g porów
  • 20 g masła
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 75 g wędzonego boczku
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki
  • 30 proc.
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie: 

Do garnka wlej bulion, podgrzej. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Z pora usuń wierzchnie liście. Opłucz go, pokrój w cienkie talarki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć  por, smaż pięć min, od czasu do czasu mieszając. dwie łyżki pora odłóż.

Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min. Zupę rozdrobnij blenderem. Dodaj śmietankę oraz dwie łyżki odłożonego pora i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. Zupę przelej na talerze, posyp boczkiem. Podawaj z makaronem lub grzankami

Zobacz także: 

Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas