Krem na talerzu
Jeżeli zastanawiasz się, co zrobić z porem, podpowiadamy. To nie musi być sałatka, tym razem wypróbuj przepis na krem.
Por ma szereg właściwości leczniczych. Można z niego zrobić syrop na kaszel. Lekarze zalecają jego spożywanie osobom zmagającymi się z bólami reumatycznymi. Oto przepis na zdrowy krem.
Składniki
- 750 g porów
- 20 g masła
- 1 l bulionu warzywnego
- 75 g wędzonego boczku
- 2-3 łyżki śmietanki kremówki
- 30 proc.
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Do garnka wlej bulion, podgrzej. Na suchej, mocno rozgrzanej patelni przesmaż pokrojony w kostkę boczek. Z pora usuń wierzchnie liście. Opłucz go, pokrój w cienkie talarki. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć por, smaż pięć min, od czasu do czasu mieszając. dwie łyżki pora odłóż.
Zawartość patelni przełóż do garnka z bulionem. Gotuj na średnim ogniu ok. 10 min. Zupę rozdrobnij blenderem. Dodaj śmietankę oraz dwie łyżki odłożonego pora i jeszcze chwilę podgrzewaj. Dopraw do smaku. Zupę przelej na talerze, posyp boczkiem. Podawaj z makaronem lub grzankami
Zobacz także: