Reklama

Krem z buraczków

Pyszna i zdrowa.


Składniki

  • 45 dag startych gotowanych buraczków
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • cebula
  • sok z połowy pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
  • 4 łyżki śmietany kremówki
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży tymianek
  • pęczek szczypiorku
  • 5 łyżek oliwy
  • sól
  • pieprz

Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.

Starte buraczki włóż do gotującego się bulionu warzywnego. Dodaj oliwę z oliwek, łyżkę tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy do smaku oraz cebulę.

Do całości wlej sok i startą skórkę z pomarańczy oraz jogurt naturalny. Dokładnie rozdrobnij blenderem.

Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.

Na żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy