Krem z buraczków
Pyszna i zdrowa.

Składniki
- 45 dag startych gotowanych buraczków
- 1 l bulionu warzywnego
- 150 ml jogurtu naturalnego
- cebula
- sok z połowy pomarańczy + 1 łyżka startej skórki z pomarańczy
- 4 łyżki śmietany kremówki
- 2 ząbki czosnku
- świeży tymianek
- pęczek szczypiorku
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
Cebulę obierz, pokrój w kostkę i zeszklij na patelni.
Starte buraczki włóż do gotującego się bulionu warzywnego. Dodaj oliwę z oliwek, łyżkę tymianku, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy do smaku oraz cebulę.
Do całości wlej sok i startą skórkę z pomarańczy oraz jogurt naturalny. Dokładnie rozdrobnij blenderem.
Zupę podawaj z łyżką kwaśnej śmietany i posyp posiekanym szczypiorkiem.