Reklama

Krem z buraków

Gdy nadchodzi wiosna, w naszym menu coraz częściej pojawiają się lekkie i zdrowe dania.

Składniki

  • 60 dag buraków
  • 1 duże kwaskowe jabłko
  • 1 średnia cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 500-700 ml bulionu warzywnego
  • sok z cytryny lub ocet
  • 1 łyżka oleju
  • jogurt naturalny
  • kiełki
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Buraki wyszoruj pod bieżącą wodą. Każdy zawiń w folię aluminiową (matową stroną na zewnątrz) i ułóż na blasze. Piecz 60-80 minut w temperaturze 180°C. Gdy wystygną, obierz je ze skórki i pokrój w dużą kostkę. Jabłko umyj, obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę. Cebulę oraz czosnek drobno posiekaj. 2. W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek oraz jabłko. Mieszając, smaż ok. 5 min. Następnie dodaj buraki, zalej bulionem, gotuj 10-15 min. Gdy nieco przestygnie, odcedź na sicie. Warzywa zmiksuj blenderem na gładki mus, stopniowo dolewając bulion aż do uzyskania pożądanej konsystencji zupy. Dopraw do smaku sokiem z cytryny lub octem, solą oraz pieprzem. Przelej na talerze, udekoruj kleksem jogurtu oraz kiełkami. 3. Do tej zupy znakomicie pasuje tymianek. Możesz tez dodać prażone pestki słonecznika.

Reklama

Zobacz także:



Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy