Krem z cukinii i melona
Pomysł na krem z zielonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka.

Składniki
- 2 cukinie
- 600 g mięsa mielonego
- 2 cebule
- 3 pomidory malinowe
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 6 pomidorów suszonych
- 4 ząbki czosnku
- 250 g tartej mozzarelli
- 200 g sera typu feta
- sól
- pieprz ziołowy
- ostra mielona papryka
- rozmaryn
- olej
Sposób przygotowania:
1. Umytą i osuszoną cukinię oraz patisona pokrój w kostkę.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grube plastry
3. W garnku rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię i patisona. Smaż kilka minut, mieszając, aż się zarumienią.
4. Oprósz warzywa solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, wymieszaj. Po minucie wlej bulion i dodaj pokrojonego melona. Zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut, do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Wlej śmietankę.
5. Ostudź zupę, odłóż dwie łyżki warzyw, a resztę zmiksuj na krem. Podawaj udekorowane kawałkami szynki z dodatkiem świeżej bagietki.
Zobacz także: