Krem z cukinii i melona
Pomysł na krem z zielonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka.
Sposób przygotowania:
1. Umytą i osuszoną cukinię oraz patisona pokrój w kostkę.
2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grube plastry
3. W garnku rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię i patisona. Smaż kilka minut, mieszając, aż się zarumienią.
4. Oprósz warzywa solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, wymieszaj. Po minucie wlej bulion i dodaj pokrojonego melona. Zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut, do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Wlej śmietankę.
5. Ostudź zupę, odłóż dwie łyżki warzyw, a resztę zmiksuj na krem. Podawaj udekorowane kawałkami szynki z dodatkiem świeżej bagietki.
Zobacz także: