Reklama

Krem z cukinii i melona

Pomysł na krem z zielonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka.

Składniki

  • 2 cukinie
  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 pomidorów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g tartej mozzarelli
  • 200 g sera typu feta
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra mielona papryka
  • rozmaryn
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Umytą i osuszoną cukinię oraz patisona pokrój w kostkę. 

2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grube plastry

3. W garnku rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię i patisona. Smaż kilka minut, mieszając, aż się zarumienią. 

4. Oprósz warzywa solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, wymieszaj. Po minucie wlej bulion i dodaj pokrojonego melona. Zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut, do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Wlej śmietankę. 

Reklama

5. Ostudź zupę, odłóż dwie łyżki warzyw, a resztę zmiksuj na krem. Podawaj udekorowane kawałkami szynki z dodatkiem świeżej bagietki. 

Zobacz także:


Tele Tydzień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy