Krem z cukinii i melona

Pomysł na krem z zielonych warzyw. Świetnie sprawdzi się jako przystawka.

Krem z cukinii i melona
Krem z cukinii i melona123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 cukinie
  • 600 g mięsa mielonego
  • 2 cebule
  • 3 pomidory malinowe
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 6 pomidorów suszonych
  • 4 ząbki czosnku
  • 250 g tartej mozzarelli
  • 200 g sera typu feta
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • ostra mielona papryka
  • rozmaryn
  • olej

Sposób przygotowania:

1. Umytą i osuszoną cukinię oraz patisona pokrój w kostkę.

2. Obraną cebulę i czosnek posiekaj. Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w grube plastry

3. W garnku rozgrzej masło z olejem. Wrzuć cebulę, czosnek, ziemniaki, cukinię i patisona. Smaż kilka minut, mieszając, aż się zarumienią.

4. Oprósz warzywa solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową, wymieszaj. Po minucie wlej bulion i dodaj pokrojonego melona. Zmniejsz ogień i gotuj około 25 minut, do czasu, gdy warzywa będą miękkie. Wlej śmietankę.

5. Ostudź zupę, odłóż dwie łyżki warzyw, a resztę zmiksuj na krem. Podawaj udekorowane kawałkami szynki z dodatkiem świeżej bagietki.

Zobacz także:

Zupa ogórkowa - jak ją zrobić?Interia Kulinaria
Tele Tydzień
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?