Reklama

Krem z groszku

Klasyka na talerzu.

Składniki

  • 90 dag mrożonego groszku
  • 2 dymki
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 25 dag tartej mozzarelli
  • sól, pieprz świeżo mielony, pieprz ziołowy, tymianek
  • 2 szklanki gotowych grzanek lub groszku ptysiowego
  • śmietanka 18 proc.
  • rukola do dekoracji

Przygotowanie:

Bulion zagotować, do wrzącego wrzucić mrożony groszek, dodać umyte, przekrojone na pół dymki. Gotować do miękkości.

Zupę zmiksować i ewentualnie przetrzeć przez sitko, by zyskać konsystencję idealnie gładkiego kremu. Gorącą zupę wymieszać z mozzarellą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym, finezyjnie udekorować strużką kwaśnej śmietany i listkami umytej rukoli.

Zobacz także:


Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy