Krem z groszku
Klasyka na talerzu.

Składniki
- 90 dag mrożonego groszku
- 2 dymki
- 1 litr bulionu warzywnego
- 25 dag tartej mozzarelli
- sól, pieprz świeżo mielony, pieprz ziołowy, tymianek
- 2 szklanki gotowych grzanek lub groszku ptysiowego
- śmietanka 18 proc.
- rukola do dekoracji
Przygotowanie:
Bulion zagotować, do wrzącego wrzucić mrożony groszek, dodać umyte, przekrojone na pół dymki. Gotować do miękkości.
Zupę zmiksować i ewentualnie przetrzeć przez sitko, by zyskać konsystencję idealnie gładkiego kremu. Gorącą zupę wymieszać z mozzarellą, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Posypać grzankami lub groszkiem ptysiowym, finezyjnie udekorować strużką kwaśnej śmietany i listkami umytej rukoli.
Zobacz także: