Reklama

Krem z kalafiora z tahini i granatem

Przepis na smakowity krem kalafiorowy z pastą tahini.

Składniki

  • kalafior
  • cebula
  • ząbek czosnku
  • litr bulionu
  • 150 ml śmietanki
  • łyżeczka tartej gałki muszkatołowej
  • pół granatu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki tahini

Sposób przygotowania:

W garnku rozpuszczamy masło. Smażymy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek na złoty kolor. Dodajemy podzielony na różyczki kalafior. Całość dusimy razem około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem, śmietanką oraz 2 łyżkami tahini. Gotujemy 20 minut, a następnie blendujemy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zupę dekorujemy granatem i tahini. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy