Krem z papryki chili
Sezon na paprykę w pełni.

Składniki
- 6 czerwonych papryk
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- łyżka masła orzechowego
- kawałek imbiru (ok. 3 cm)
- papryczka chili (mniej więcej 2 cm)
- 2 łyżeczki soku z limonki
- garść kolendry
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzej do 220°C. Papryki dokładnie oczyść. Miąższ ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 30 minut - do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać. Zdejmij je z blachy i włóż do plastikowego pojemnika. Szczelnie zamknij i odstaw na 15 minut.
Następnie pojedynczo wyjmuj papryki z pudełka i obieraj. Włóż je do małego garnka, dodaj bulion, masło orzechowe, imbir i chili. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i limonką. Podawaj z kolendrą.
Zobacz także: