Reklama

Krem z papryki chili

Sezon na paprykę w pełni.

Składniki

  • 6 czerwonych papryk
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • łyżka masła orzechowego
  • kawałek imbiru (ok. 3 cm)
  • papryczka chili (mniej więcej 2 cm)
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • garść kolendry
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzej do 220°C. Papryki dokładnie oczyść. Miąższ ułóż skórką do dołu na blasze wyłożonej pergaminem i piecz przez 30 minut - do czasu, aż brzegi papryk zaczną się zwęglać. Zdejmij je z blachy i włóż do plastikowego pojemnika. Szczelnie zamknij i odstaw na 15 minut.

Następnie pojedynczo wyjmuj papryki z pudełka i obieraj. Włóż je do małego garnka, dodaj bulion, masło orzechowe, imbir i chili. Zmiksuj na gładki krem. Dopraw solą, pieprzem i limonką. Podawaj z kolendrą.

Reklama

Zobacz także:

Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy