Reklama

Krem z pieczonych batatów z ricottą i kolendrą

Prosty przepis na aromatyczną zupę krem z pieczonych batatów z kolendrą i serkiem ricotta.

Składniki

  • 2 bataty
  • cebula czerwona
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 l bulionu
  • łyżeczka mielonego kminu
  • łyżeczka zmielonych nasion kolendry
  • łyżeczka płatków chili
  • łyżeczka wędzonej papryki
  • 200 g ricotty
  • pół pęczka kolendry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Bataty nakłuwamy nożem i pieczemy w 220°C do miękkości, około 35 minut. W dużym garnku z oliwą smażymy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem przez 2 minuty. Dodajemy upieczonego i obranego batata oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 10 minut. Po tym czasie blendujemy na jednolitą gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową porcję zupy dekorujemy ricottą i gałązkami świeżej kolendry. Smacznego!

Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy