Krem z pieczonych batatów z ricottą i kolendrą
Prosty przepis na aromatyczną zupę krem z pieczonych batatów z kolendrą i serkiem ricotta.

Składniki
- 2 bataty
- cebula czerwona
- ząbek czosnku
- 4 łyżki oliwy
- 1 l bulionu
- łyżeczka mielonego kminu
- łyżeczka zmielonych nasion kolendry
- łyżeczka płatków chili
- łyżeczka wędzonej papryki
- 200 g ricotty
- pół pęczka kolendry
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Bataty nakłuwamy nożem i pieczemy w 220°C do miękkości, około 35 minut. W dużym garnku z oliwą smażymy pokrojoną w piórka cebulę z czosnkiem przez 2 minuty. Dodajemy upieczonego i obranego batata oraz wszystkie przyprawy. Zalewamy bulionem. Całość gotujemy około 10 minut. Po tym czasie blendujemy na jednolitą gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotową porcję zupy dekorujemy ricottą i gałązkami świeżej kolendry. Smacznego!