Reklama

Krem z pora i jabłka

Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.

Składniki

  • 2 pory
  • łyżka masła
  • marchewka
  • 2 ziemniaki
  • 2 jabłka
  • 1/2 litra wywaru z jarzyn
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 200 ml soku jabłkowego
  • szczypiorek, natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Białe i zielone części pora pokrój na plasterki i smaż przez 5 minut na maśle, od czasu do czasu mieszając (garść odłóż do dekoracji). Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki oraz jabłko. 

2. Smaż, co chwilę mieszając przez 2 minuty, następnie wlej wywar, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj w stojącym blenderze na krem razem z sokiem jabłkowym. Posyp szczypiorkiem, natką i odłożonymi plasterkami pora. 

Reklama

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy