Krem z pora i jabłka
Jabłka królują w polskich sadach i ogrodach. Będą nas kusić przez całą jesień, warto więc je wykorzystywać nie tylko w ciastach. Sprawdzą się także w wytrawnych daniach.
Składniki
- 2 pory
- łyżka masła
- marchewka
- 2 ziemniaki
- 2 jabłka
- 1/2 litra wywaru z jarzyn
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 200 ml soku jabłkowego
- szczypiorek, natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
1. Białe i zielone części pora pokrój na plasterki i smaż przez 5 minut na maśle, od czasu do czasu mieszając (garść odłóż do dekoracji). Dodaj obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę, ziemniaki oraz jabłko.
2. Smaż, co chwilę mieszając przez 2 minuty, następnie wlej wywar, dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 20 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie zmiksuj w stojącym blenderze na krem razem z sokiem jabłkowym. Posyp szczypiorkiem, natką i odłożonymi plasterkami pora.
Zobacz także: