Krem z selera naciowego i brokułów

Pożywna zupa w kilka chwil? To najlepszy sposób na zaspokojenie apetytu i rozgrzanie się w chłodny, zimowy dzień.

Zupę możesz podać z listkiem mięty i plamą serka ricotta
Zupę możesz podać z listkiem mięty i plamą serka ricotta 123RF/PICSEL

Zarówno seler naciowy jak i brokuł to bogate źródła witaminy K, niezwykle ważnej dla mocnych kości i zdrowego serca. Warto zadbać o obecność witaminy K w diecie zwłaszcza przy zagrożeniu osteoporozą.

Składniki

  • pół litra bulionu warzywnego
  • mały brokuł
  • 4 łodygi selera naciowego
  • mała marchewka
  • mała cebula
  • czubata łyżka masła
  • płatki migdałów
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Seler myjemy i tniemy na kawałki o długości ok. 5 cm. Marchew myjemy i obieramy. Warzywa gotujemy w bulionie na półtwardo.

2. Wyławiamy kilka różyczek brokułu (posłużą później do dekoracji zupy).

3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do gotujących się warzyw. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wywar nieco przestygnie.

4. Wyjmujemy marchewkę i zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.

5. Zupę nalewamy do talerzy i dekorujemy różyczkami brokułów oraz migdałami.

Zobacz także:

Zupa krem z pieczarek po prowansalskuStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas