Krem z selera naciowego i brokułów
Pożywna zupa w kilka chwil? To najlepszy sposób na zaspokojenie apetytu i rozgrzanie się w chłodny, zimowy dzień.
Zarówno seler naciowy jak i brokuł to bogate źródła witaminy K, niezwykle ważnej dla mocnych kości i zdrowego serca. Warto zadbać o obecność witaminy K w diecie zwłaszcza przy zagrożeniu osteoporozą.
Sposób przygotowania:
1. Brokuł dokładnie myjemy i dzielimy na różyczki. Seler myjemy i tniemy na kawałki o długości ok. 5 cm. Marchew myjemy i obieramy. Warzywa gotujemy w bulionie na półtwardo.
2. Wyławiamy kilka różyczek brokułu (posłużą później do dekoracji zupy).
3. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do gotujących się warzyw. Zdejmujemy z ognia i czekamy, aż wywar nieco przestygnie.
4. Wyjmujemy marchewkę i zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
5. Zupę nalewamy do talerzy i dekorujemy różyczkami brokułów oraz migdałami.
Zobacz także: