Reklama

Krem z topinamburu

Niezwykły smak, niestety niedoceniany na polskich stołach. Krem z topinamburu podaję z chipsami, które również przygotowuję z tego warzywa. To doskonałe połączenie jego dwóch konsystencji: kremowej i chrupkiej! Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

Składniki

  • 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę
  • 2–3 ząbki czosnku drobno posiekane
  • 1 kg topinamburu obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
  • 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 50 ml śmietanki 30%
  • oliwa
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Składniki na chipsy z topinamburu

  • 1 bulwa topinamburu dobrze wyszorowana lub obrana i pokrojona mandoliną w cienkie plasterki
  • olej do smażenia
  • sól

Sposób przygotowania:

1. Szalotki i czosnek podsmaż w garnku na oliwie. Dopraw solą oraz pieprzem. Dołóż topinambur i chwilę przesmażaj. Następnie zalej warzywa bulionem oraz śmietanką i zagotuj. 

2. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z chrupiącymi i aromatycznymi chipsami z topinamburu.    

Sposób przygotowania chipsów: Topinambur dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, wrzuć na rozgrzany olej i smaż jak frytki do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu odsącz chipsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko.

Reklama

Zobacz także:

Fragment książki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy