Krem z topinamburu
Niezwykły smak, niestety niedoceniany na polskich stołach. Krem z topinamburu podaję z chipsami, które również przygotowuję z tego warzywa. To doskonałe połączenie jego dwóch konsystencji: kremowej i chrupkiej! Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.

Składniki
- 2 szalotki pokrojone w drobną kostkę
- 2–3 ząbki czosnku drobno posiekane
- 1 kg topinamburu obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
- 500 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
- 50 ml śmietanki 30%
- oliwa
- sól
- świeżo zmielony pieprz
na chipsy z topinamburu
- 1 bulwa topinamburu dobrze wyszorowana lub obrana i pokrojona mandoliną w cienkie plasterki
- olej do smażenia
- sól
Sposób przygotowania:
1. Szalotki i czosnek podsmaż w garnku na oliwie. Dopraw solą oraz pieprzem. Dołóż topinambur i chwilę przesmażaj. Następnie zalej warzywa bulionem oraz śmietanką i zagotuj.
2. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z chrupiącymi i aromatycznymi chipsami z topinamburu.
Sposób przygotowania chipsów: Topinambur dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, wrzuć na rozgrzany olej i smaż jak frytki do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu odsącz chipsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko.

Zobacz także: