Krem z topinamburu
Niezwykły smak, niestety niedoceniany na polskich stołach. Krem z topinamburu podaję z chipsami, które również przygotowuję z tego warzywa. To doskonałe połączenie jego dwóch konsystencji: kremowej i chrupkiej! Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko" Jolanty Naklickiej-Kleser.
Sposób przygotowania:
1. Szalotki i czosnek podsmaż w garnku na oliwie. Dopraw solą oraz pieprzem. Dołóż topinambur i chwilę przesmażaj. Następnie zalej warzywa bulionem oraz śmietanką i zagotuj.
2. Zmiksuj do uzyskania gładkiej konsystencji i dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Podawaj z chrupiącymi i aromatycznymi chipsami z topinamburu.
Sposób przygotowania chipsów: Topinambur dokładnie osusz ręcznikiem papierowym, wrzuć na rozgrzany olej i smaż jak frytki do uzyskania rumianego koloru. Po usmażeniu odsącz chipsy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
Przepis pochodzi z książki "Zupa dobra na wszystko.
Zobacz także: