Kremowa z kurczakiem i cukinią
Zupy są dobre dla osób w różnym wieku. Pamiętajmy, aby je jeść choć raz dziennie.
1. W rondlu rozpuść masło. Zeszklij pokrojoną w kosteczkę cebulę, czosnek oraz pokrojoną w plasterki białą część pora.
2. Dodaj obrane i pokrojone: pietruszkę, selera oraz różyczki kalafiora. Smaż, mieszając, przez kilka minut. Przełóż do garnka. Na resztce tłuszczu podsmaż umytą i pokrojoną pierś kurczaka i cukinię. Odłóż na bok.
3. Pozostałe warzywa zalej gorącym bulionem. Dopraw do smaku solą, białym pieprzem, imbirem, odrobiną soku z limonki oraz gałką muszkatołową. Gotuj na wolnym ogniu, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dodaj mleko i zmiksuj.
4. Rozlej gorącą zupę do miseczek. Na każdej ułóż porcję kurczaka i cukinii.
Zobacz także: