Reklama

Kremowa zupa borowikowa na winie

Niezwykle esencjonalna.

Przygotowanie:

Suszone borowiki zalej 500 ml gorącej wody i odstaw na godzinę do namoczenia. Pieczarki oczyść, połowę pokrój na połówki, resztę - w kostkę. Cebulę obierz, posiekaj. Namoczone grzyby odcedź, pokrój na kawałeczki. Wodę z moczenia grzybów zachowaj.

W garnku rozgrzej 1 łyżkę masła. Smaż na nim pokrojone na połówki pieczarki przez 3 minuty. Wyjmij. Na tym samym tłuszczu usmaż resztę pieczarek, borowiki i cebulę. Wyjmij.

Rozgrzej resztę masła. Oprósz je mąką. Krótko zasmaż. Wlej wodę z moczenia borowików oraz wino. Wymieszaj, gotuj jeszcze 10 minut. Do garnka z gotującym się wywarem wlej śmietanę. Włóż podsmażone posiekane pieczarki z cebulą i borowikami. Całość zagotuj. Zmiksuj na gładko.

Reklama

Przypraw do smaku solą i białym pieprzem.

Zupę rozlej do kokilek. Włóż po porcji pozostałych pieczarek. Posyp szczypiorkiem. Zupę możesz podawać z makaronem.

Zobacz także:


Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy