Kremówka
Tradycyjne ciasto kremówka zawsze pięknie prezentuje się na stole. Zachwyć nim swoich gości!
Sposób przygotowania:
1. Margarynę chłodzimy w lodówce, a następnie ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, smalec i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, a następnie przez chwilę zagniatamy ręką. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu dzielimy ciasto na pół i bezpośrednio na papierze do pieczenia rozwałkowujemy dwa prostokąty. Przekładamy papiery z ciastem na blachę i pieczemy w 200°C ok. 30 minut na złoty kolor.
2. Trzepaczką ubijamy jajko, żółtka i 3/4 szklanki cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżkę mąki pszennej oraz cukier wanilinowy i miksujemy na wolnych obrotach. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym dolewamy do niego masę. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masą przekładamy blaty ciasta i posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz także: