Reklama

Kremówka

Tradycyjne ciasto kremówka zawsze pięknie prezentuje się na stole. Zachwyć nim swoich gości!

Składniki

  • 2 szklanki + łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietany 18%
  • 250 g margaryny lub masła
  • łyżka smalcu
  • 3 żółtka + 1 całe jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 opakowania cukru wanilinowego
  • 3/4 l mleka

Sposób przygotowania:

1. Margarynę chłodzimy w lodówce, a następnie ścieramy na tarce. Dodajemy mąkę, smalec i śmietanę. Zarabiamy ciasto nożem, a następnie przez chwilę zagniatamy ręką. Formujemy kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Po wyjęciu dzielimy ciasto na pół i bezpośrednio na papierze do pieczenia rozwałkowujemy dwa prostokąty. Przekładamy papiery z ciastem na blachę i pieczemy w 200°C ok. 30 minut na złoty kolor. 

2. Trzepaczką ubijamy jajko, żółtka i 3/4 szklanki cukru. Dodajemy mąkę ziemniaczaną, łyżkę mąki pszennej oraz cukier wanilinowy i miksujemy na wolnych obrotach. Mleko doprowadzamy do wrzenia, po czym dolewamy do niego masę. Odstawiamy z ognia i zostawiamy do wystygnięcia. Masą przekładamy blaty ciasta i posypujemy cukrem pudrem.

Reklama

Zobacz także:


Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy