Kremowy sernik na zimno
To doskonały dodatek nie tylko do mięs, lecz także do słodkich wypieków. Pozwól się zaskoczyć!
Składniki
na spód
- 250 g herbatników
- 100 g masła
masa serowa
- 1 kg mielonego twarogu
- 200 g cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki żelatyny
- 300 ml śmietany 30 proc.
- 400 g żurawiny
- 2 łyżki wiórków kokosowych do dekoracji
Sposób przygotowania:
1. Ciastka rozkrusz na piasek, zalej roztopionym masłem, wymieszaj. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Masą wylep dno formy. Włóż do lodówki na 30 minut.
2. Twaróg zmiksuj z cukrem pudrem i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w 100 ml gorącej wody. Ostudź, po czym wlej do masy twarogowej. Dobrze wymieszaj.
3. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno, dodaj do masy i wymieszaj. Żurawinę zmiksuj za pomocą urządzenia wysokoobrotowego. Możesz przetrzeć przez sito, by pozbyć się pozostałości skórek. Trzy łyżki odłóż do dekoracji. Resztę przelej do masy serowej, dokładnie wymieszaj i wylej na ciasteczkowy spód. Na wierzch delikatnym strumieniem wylej pozostawione purée, a następnie patyczkiem do szaszłyków rozprowadź masę po wierzchu, tworząc zawijasy. Włóż do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Posyp wiórkami kokosowymi.
Zobacz także: