Kremowy sos grzybowy
Sprawdzi się idealnie jako dodatek do świątecznych mięs.

Składniki
- 25 dag pieczarek lub mrożonych borowików
- 1/2 pęczka dymki
- 2 łyżki kremowego sera
- 1 szklanka wywaru z warzyw
- 2 łyżki masła
- 2 plasterki szynki parmeńskiej
- sól, pieprz, maggi
Sposób przygotowania:
1. Pieczarki oczyścić (borowiki rozmrozić), opłukać, pokroić w grube plastry. Cebule od dymki posiekać. Przesmażyć razem w rondlu na maśle. Wlać bulion, zagotować, dusić do miękkości grzybów. Połowę grzybów wyłowić, resztę zblendować, dodać ser, mieszać aż się rozpuści. Dodać z powrotem odłożone grzyby, sos doprawić do smaku.
2. Szczypior opłukać, osuszyć, posiekać, szynkę pokroić w kostkę i udekorować sos.
Zobacz także: