Krewetki z grilla

Jeszcze kilkanaście lat temu prawie nikt nie przyrządzał w Polsce krewetek. Dziś są coraz bardziej popularne
Jeszcze kilkanaście lat temu prawie nikt nie przyrządzał w Polsce krewetek. Dziś są coraz bardziej popularne123RF/PICSEL

Składniki

  • 300 g krewetek
  • 1 garść natki pietruszki
  • 1 garść kolendry
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki chilli
  • 1 szczypta kurkumy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
10 min
4

Przygotowanie:

1. Sos sojowy, syrop klonowy, sok z połowy cytryny, papryczkę chillli, szczyptę kurkumy dokładnie wymieszaj i wlej do miski z oczyszczonymi krewetkami. 

2. Wstaw całość na 15 minut do lodówki. Następnie krewetki grilluj z obu stron po 2-3 minuty aż się zarumienią. 

3. Podawaj posypane świeżą kolendrą i natką pietruszki.
Zobacz także:

Piotr Adamczyk do Krakowa nie przyjechał sam. Czy sprosta nowej roli?Styl.pl
Show
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas