Krewetki z sosem chili
Danie n ostro.
Składniki
- 30 dag ugotowanych i obranych krewetek tygrysich
- duża czerwona cebula
- 3 ząbki czosnku
- czerwona papryczka chili
- łyżeczka tartego imbiru
- łyżka sosu sojowego
- 3 łyżki słodkiego sosu chili
- łyżka chińskiego sosu śliwkowego
- pół szklanki bulionu warzywnego
- kilka gałązek szczypiorku
- 2 łyżki stołowe oleju sezamowego
- oliwa z oliwek
- sól
Przygotowanie:
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir i drobno pokrojoną papryczkę chili bez pestek. Całość smaż kilka minut. Następnie wlej sos sojowy, sos chili i sos śliwkowy. Wymieszaj i dolej bulion. Wszystko razem gotuj około 10 minut, wrzuć krewetki i chwilę podduś w sosie. Pod koniec dodaj szczypiorek.
Zobacz także: