Krewetkowe risotto
Krewetkowe risotto z dodatkiem szparagów to fantastyczny pomysł na wystawną kolację. Wykorzystaj sezon na te smaczne i bardzo wartościowe warzywa. Przyrządzaj z nich pyszne i szybkie dania.

Składniki
- 1/2 szklanki ryżu do risotto
- 20 dag krewetek
- pęczek szparagów
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki białego wina
- 2,5 szklanki bulionu
- 1/3 szklanki parmezanu
- sól, pieprz, kurkuma, papryka w proszku
- oliwa, masło
Sposób przygotowania:
1. Wlej do rondla łyżkę oliwy, dodaj łyżkę masła oraz posiekany czosnek. Chwilę podsmaż.
2. Dodaj rozmrożone krewetki, dopraw solą i pieprzem i smaż kilka sekund. Wyjmij wszystko na talerz.
3. Do rondla dodaj łyżkę oliwy i zeszklij posiekaną cebulę. Wsyp surowy ryż i smaż 2 minuty. Wlej wino, dodaj kurkumę oraz paprykę. Odparuj.
4. Stopniowo dodawaj bulion i gotuj, aż ryż wchłonie płyn. Z ostatnią porcją bulionu dodaj pokrojone szparagi.
5. Dołóż krewetki i odstaw z ognia. Dodaj łyżkę masła oraz parmezan. Wymieszaj.
Zobacz także: