Król polskich rzek

emptyLike
Lubię to
Lubię to
like
0
Super
relevant
0
Hahaha
haha
0
Szok
shock
0
Smutny
sad
0
Zły
angry
0
Udostępnij

Pstrąga warto jeść przez cały rok, bo jest niskokaloryczny i zawiera mniej tłuszczu niż mięso i ryby morskie. I doskonale smakuje!

Pstrąg wyśmienicie smakuje przyprawiony koperkiem i cytryną
Pstrąg wyśmienicie smakuje przyprawiony koperkiem i cytryną123RF/PICSEL

Dobra ryba to świeża ryba i od tego zależy jakość naszego dania. Wybierając świeżego pstrąga sprawdź czy na skórze nie ma dużo śluzu, czy skrzela są czerwone. Nieświeżego pstrąga zdradzi też intensywny rybi zapach, bo akurat ta ryba praktycznie nie pachnie.

Pstrąga możemy piec, smażyć, grillować, podawać z sałatką czy różnymi warzywami. W każdej tej wersji wygląda imponująco, apetycznie i wyśmienicie smakuje.

Jak go piec i smażyć?

Pstrąga zwykle podaje się w całości, a najważniejsze przy jego pieczeniu jest to, żeby się nie przesuszył. Dlatego jeśli wsadzamy go do piekarnika, pamiętajmy, że przy małej rybie wystarczy, że spędzi tam 15 minut. Do pieczenia i grillowania ryb używajmy specjalnej kratki, bo wtedy nie będą się przyklejały i łatwiej je będzie obrócić.

Niektórzy moczą pstrąga w mleku z solą jak karpia. Potem obtaczają go w mące i smażą na patelni. Takiego pstrąga posyp prażonymi na maśle płatkami migdałów.

Z cytrynową nutą

Do pstrąga świetnie nadają się pieprz cytrynowy, cytryna, czosnek, koperek i pietruszka. Najprostszy przepis na pieczonego pstrąga to natarcie go z wierzchu oliwą, solą i pieprzem cytrynowym z ziołami prowansalskimi. W środku umieść łyżeczkę masła z gałązką koperku. Wsadź rybę do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.

W tym czasie zblanszuj na patelni szpinak z czosnkiem, a na koniec dodaj łyżkę śmietany. Na szpinaku ułóż pstrąga i podawaj z ćwiartką cytryny.

Zobacz również:

    W towarzystwie warzyw

    Pstrąga można też zapiec razem z warzywami. Skrop go sokiem z cytryny, natrzyj solą i pieprzem, a do środka włóż masło czosnkowe. W brytfance podpiecz polane oliwą ziemniaki z czosnkiem, pietruszką i papryką. Posyp je solą i tymiankiem.

    Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, ułóż na nich ryby i piecz przez kolejne 20 minut. Danie podawaj na stół póki gorące. Pstrąga można podać też z ryżem lub ze smażonymi ziemniakami. Pasuje do niego półwytrawne białe wino.

    Na żywo
    emptyLike
    Lubię to
    Lubię to
    like
    0
    Super
    relevant
    0
    Hahaha
    haha
    0
    Szok
    shock
    0
    Smutny
    sad
    0
    Zły
    angry
    0
    Udostępnij
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Przejdź na