Król polskich rzek

Pstrąga warto jeść przez cały rok, bo jest niskokaloryczny i zawiera mniej tłuszczu niż mięso i ryby morskie. I doskonale smakuje!

Pstrąg wyśmienicie smakuje przyprawiony koperkiem i cytryną
Pstrąg wyśmienicie smakuje przyprawiony koperkiem i cytryną123RF/PICSEL

Dobra ryba to świeża ryba i od tego zależy jakość naszego dania. Wybierając świeżego pstrąga sprawdź czy na skórze nie ma dużo śluzu, czy skrzela są czerwone. Nieświeżego pstrąga zdradzi też intensywny rybi zapach, bo akurat ta ryba praktycznie nie pachnie.

Pstrąga możemy piec, smażyć, grillować, podawać z sałatką czy różnymi warzywami. W każdej tej wersji wygląda imponująco, apetycznie i wyśmienicie smakuje.

Jak go piec i smażyć?

Niektórzy moczą pstrąga w mleku z solą jak karpia. Potem obtaczają go w mące i smażą na patelni. Takiego pstrąga posyp prażonymi na maśle płatkami migdałów.

Z cytrynową nutą

W tym czasie zblanszuj na patelni szpinak z czosnkiem, a na koniec dodaj łyżkę śmietany. Na szpinaku ułóż pstrąga i podawaj z ćwiartką cytryny.

W towarzystwie warzyw

Gdy ziemniaki zaczną się rumienić, ułóż na nich ryby i piecz przez kolejne 20 minut. Danie podawaj na stół póki gorące. Pstrąga można podać też z ryżem lub ze smażonymi ziemniakami. Pasuje do niego półwytrawne białe wino.

Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas