Królewska tarta z gruszkami
Słodka, delikatna i wilgotna. W domowej cukierni nie może zabraknąć gruszki, gdy sezon w pełni!
Składniki
na spód
- 200 g mąki pszennej
- 50 g mąki krupczatki
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru pudru
- 150 g masła zimnego
- 2 łyżki zimnej wody
na masę
- 500 g twarogu mielonego
- 250 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki budyniu śmietankowego
- 120 g cukru pudru
dodatkowe
- kilka drobnych gruszek
- garść płatków migdałów
- 2 łyżki bułki tartej
Sposób przygotowania:
1. Zimne składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Boki tortownicy wysmaruj masłem. Spód wyłóż papierem. Następnie schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy. Ponakłuwaj spód widelcem. Piecz 20 minut w temp. 190°C. Wystudź.
2. Składniki na masę twarogową krótko zmiksuj (tylko do czasu połączenia, inaczej masa będzie "rosła" podczas pieczenia).
3. Na spód ciasta wysyp równomiernie 2 łyżki bułki tartej. Wylej masę twarogową. Gruszki dokładnie umyj. Jeśli mają bardzo grubą skórkę, obierz. Zetnij im spody, by mogły stabilnie stać. Następnie wstaw je do masy twarogowej i posyp płatkami migdała. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C.
Zobacz także: