Królewska tarta z gruszkami

Słodka, delikatna i wilgotna. W domowej cukierni nie może zabraknąć gruszki, gdy sezon w pełni!

Jeśli owoce w całości nie zmieszczą się w cieście, pokrój je na plastry i zatop w masie twarogowej
Jeśli owoce w całości nie zmieszczą się w cieście, pokrój je na plastry i zatop w masie twarogowej123RF/PICSEL

Składniki

na spód

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g mąki krupczatki
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 150 g masła zimnego
  • 2 łyżki zimnej wody

na masę

  • 500 g twarogu mielonego
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki budyniu śmietankowego
  • 120 g cukru pudru

dodatkowe

  • kilka drobnych gruszek
  • garść płatków migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

1. Zimne składniki na kruche ciasto szybko zagnieć. Owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na 30 minut. Boki tortownicy wysmaruj masłem. Spód wyłóż papierem. Następnie schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno i boki formy. Ponakłuwaj spód widelcem. Piecz 20 minut w temp. 190°C. Wystudź.

2. Składniki na masę twarogową krótko zmiksuj (tylko do czasu połączenia, inaczej masa będzie "rosła" podczas pieczenia).

3. Na spód ciasta wysyp równomiernie 2 łyżki bułki tartej. Wylej masę twarogową. Gruszki dokładnie umyj. Jeśli mają bardzo grubą skórkę, obierz. Zetnij im spody, by mogły stabilnie stać. Następnie wstaw je do masy twarogowej i posyp płatkami migdała. Piecz 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C.

Zobacz także:

Smażone gruszki z serem pleśniowymStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas