Krucha szarlotka
Przed podaniem szarlotkę warto podgrzać w piekarniku lub mikrofalówce i podać z kulką lodów waniliowych.
Przygotowanie:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne, drobno pokroić, wymieszać z cukrem waniliowym, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem, masłem i jogurtem, dodać przesianą mąkę, cynamon, proszek do pieczenia i zagnieść ciasto. Zwinąć je w kulkę, odstawić do lodówki na co najmniej godzinę.
Ciasto wyjąć; 2/3 rozwałkować, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą. Na cieście wyłożyć przygotowane wcześniej jabłka. Na wierzchu rozsypać utartą na tarce o grubych oczkach pozostałą część ciasta. Szarlotkę wstawić do piekarnika nagrzanego do ok. 175°C na ok. 55-65 minut. Gdy wierzch się zrumieni, wyłączyć piekarnik, ciasto zostawić do wystudzenia. Na koniec obficie oprószyć cukrem pudrem.
Zobacz także: