Reklama

Krucha tarta z gorgonzolą

Pyszny pomysł na aromatyczną tartę z porem i gorgonzolą. Goście będą zachwyceni!

Składniki na ciasto

  • 240 g mąki
  • 160 g masła lub margaryny do pieczenia
  • 2 żółtka
  • łyżka śmietany
  • łyżeczka soli

Składniki na nadzienie

  • duży por (biała część)
  • 4 jajka
  • 150 g sera typu gorgonzola
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 150 ml mleka
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, po czym owijamy je folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki. 

2. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty, obciążamy ziarnami fasoli i pieczemy przez 15 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika. 

3. Pory myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy chwilę na łyżce masła, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia. 

4. Jajka roztrzepujemy, po czym łączymy ze śmietaną oraz mlekiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Reklama

5. Na podpieczonym cieście równomiernie rozkładamy nadzienie porowe, posypujemy pokruszonym serem gorgonzola, a na koniec zalewamy sosem śmietanowym. 

6. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180°C ok. 20 minut. Danie wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwłaszcza w towarzystwie białego wina. 

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy