Krucha tarta z gorgonzolą
Pyszny pomysł na aromatyczną tartę z porem i gorgonzolą. Goście będą zachwyceni!
Sposób przygotowania:
1. Ze wszystkich składników zagniatamy ciasto, po czym owijamy je folią i wstawiamy na 30 minut do lodówki.
2. Schłodzonym ciastem wylepiamy wysmarowaną masłem formę do tarty, obciążamy ziarnami fasoli i pieczemy przez 15 minut w 180°C. Wyjmujemy z piekarnika.
3. Pory myjemy, obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki. Podsmażamy chwilę na łyżce masła, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Zostawiamy do przestygnięcia.
4. Jajka roztrzepujemy, po czym łączymy ze śmietaną oraz mlekiem. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
5. Na podpieczonym cieście równomiernie rozkładamy nadzienie porowe, posypujemy pokruszonym serem gorgonzola, a na koniec zalewamy sosem śmietanowym.
6. Tartę wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 180°C ok. 20 minut. Danie wyśmienicie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, zwłaszcza w towarzystwie białego wina.
Zobacz także: