Kruche babeczki z brokułami

To danie sprawdzi się idealnie jako pożywna przekąska, albo na ciepło - jako śniadanie. Te muffinki pokocha cała rodzina!

Jeśli do babeczek dodasz świeży brokuł, podziel go na różyczki, obgotuj 2 min w osolonej wodzie i przelej zimną, a zachowa zielony kolor.
Jeśli do babeczek dodasz świeży brokuł, podziel go na różyczki, obgotuj 2 min w osolonej wodzie i przelej zimną, a zachowa zielony kolor.123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 paczki mrożonych brokułów
  • 25 dag gotowego kruchego ciasta
  • 1 czerwona papryka
  • 5 dag startego żółtego sera
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jaja
  • 1 łyżka oleju
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Ciasto rozwałkować, wykroić kółka, wylepić foremki do babeczek. Nakłuć widelcem. Podpiec 10 min w temp. 200°C.

2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, na oleju.

3. Brokuły zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, przelać zimną wodą. Większe kawałki podzielić na małe.

4. W misce wymieszać mleko, jajka, żółty ser i paprykę. Dodać posiekane listki natki. Doprawić solą i pieprzem.

5. Do podpieczonych babeczek nałożyć farsz. Na wierzchu ułożyć kawałki brokułów. Piec 15 minut w temp. 180°C.

Zobacz także:

Muffiny z otrębami i czarną porzeczkąStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas