Kruche babeczki z brokułami
To danie sprawdzi się idealnie jako pożywna przekąska, albo na ciepło - jako śniadanie. Te muffinki pokocha cała rodzina!
Składniki
- 1/2 paczki mrożonych brokułów
- 25 dag gotowego kruchego ciasta
- 1 czerwona papryka
- 5 dag startego żółtego sera
- 1/2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 1 łyżka oleju
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Ciasto rozwałkować, wykroić kółka, wylepić foremki do babeczek. Nakłuć widelcem. Podpiec 10 min w temp. 200°C.
2. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni, na oleju.
3. Brokuły zalać wrzątkiem. Odstawić na 2 minuty, przelać zimną wodą. Większe kawałki podzielić na małe.
4. W misce wymieszać mleko, jajka, żółty ser i paprykę. Dodać posiekane listki natki. Doprawić solą i pieprzem.
5. Do podpieczonych babeczek nałożyć farsz. Na wierzchu ułożyć kawałki brokułów. Piec 15 minut w temp. 180°C.
Zobacz także: